Latinska gramatika, Veljko Gortan, Oton Gorski, Pavao Pauš, 1979

Latinska gramatika, Veljko Gortan, Oton Gorski, Pavao Pauš, 1979.

   Ova gramatika obrađuje klasični latinski jezik, tj. jezik kojim su napisana djela rimske književnosti klasičnog doba.
Da bismo objasnili neke morfološke i sintaktičke pojave u latinskom jeziku, mjestimice smo se osvrtali i na njihov postanak. U izlaganju sintaktičke građe većinom smo polazili od primjera i iz njih izvodili pravila. Sve smo primjere preveli da bismo knjigu učinili upotrebljivijom. Kako gramatika ima karakter priručnika, dodali smo opsežno stvarno kazalo, pomoću kojega će svatko lako u njoj naći ono što traži.

Latinska gramatika, Veljko Gortan, Oton Gorski, Pavao Pauš, 1979


О LATINSKOM JEZIKU.
Latinski jezik bio je u najstarije vrijeme govor grada Rima i njegove najuže okolice. Nazvan je latinski po italskom plemenu Latini, koje je živjelo u pokrajini Latium, gdje se nalazio grad Rim. Kako se širila rimska država, tako se povećavalo i područje latinskog jezika. Kad je rimska republika zavladala čitavim Apeninskim poluotokom, latinski je kao službeni jezik istisnuo ostale italske jezike, od kojih su najznatniji bili umbrijski (u pokrajini Umbriji) i oskički (u južnoj Italiji). Neprestanim ratovima Rim je nametnuo svoju vlast i narodima uz obale Sredozemnog mora u Evropi, Africi i Aziji, i tako je latinski postslb svjetskim jezikom. U Rimskom Carstvu bila su dva svjetska jezika: latinski na zapadu, a grčki na istoku.

Latinski pripada među indoevropske jezike, u koje među ostalima ubrajamo: staroindijski, grčki, slavenske i germanske jezike. Srodnost tih jezika vidi se u mnogim riječima, npr.: staroindijski matar, grčki    (čitaj: meter), hrvatski mati, njemački Mutter, latinski mater.



Бесплатно скачать электронную книгу в удобном формате, смотреть и читать:
Скачать книгу Latinska gramatika, Veljko Gortan, Oton Gorski, Pavao Pauš, 1979 - fileskachat.com, быстрое и бесплатное скачивание.

Скачать pdf
Ниже можно купить эту книгу по лучшей цене со скидкой с доставкой по всей России.Купить эту книгу



Скачать - pdf - Яндекс.Диск.
Дата публикации:





Теги: :: :: :: ::


Следующие учебники и книги:
Предыдущие статьи:


 


 

Книги, учебники, обучение по разделам




Не нашёл? Найди:





2024-04-29 04:59:24